sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Tsilii-tsilei






2015 chilikylvöt kuvassa 12 tuntia sitten tehtyinä. Siemenet ovat jo hiukan imeneet kosteutta styroxin päällä olevasta talouspaperista, joka puolestaan säilyy märkänä kelluessaan veden pinnalla, styroxlevyn ympärillä. Lautat ovat kannellisissa tuppereissa, lämpimässä, leivinuunin päällä, nyt vajaan viikon varmaan.
Annuumeja, baccatumeja, chinensiksiä, pubescenseja, frutescenseja, praetermissumeita, chacoënseja, villichili ja thaichilejä. Kapsaisiinin tarve tulee varmasti tyydytetyksi, jos nuo kaikki kasvavat, kukkivat ja kypsyvät podeja täyteen. Vähempikin riittäisi, mutta aina sitä liian kanssa pärjää (sanoo Penttikin). Kokeilemattomia lajikkeita on vielä tuhansia, kokeiltuja jokunen sata. Läheskään kaikkia ei ole päästy maistelemaan, sillä lämmittämätön kasvihuone ja joidenkin kasvukausien hidas alku (mun kiireet) tai nopea loppu (aikainen pakkanen) ovat tehneet tenää tuotannolle. Minusta se ei kuitenkaan ole ongelma, koska kasvun seuraaminen on niin mukavaa. Ja kaikki tämä puuhastelu on hauskinta, mitä tiedän... no, ainakin viidenneksi hauskinta, mitä tiedän! Ja joka vuosi on satoa saatu kuitenkin sen verran, että kaupasta ei ole tarvinnut ostaa - mitä nyt joskus kevättalvella, kun on tarvittu tuoretta chiliä johonkin sörsseliin.
Muutama päivä pitäisi malttaa odottaa ja sitten alan siirtää itäneitä kylvömultapurkkeihin. Mutku ei malttais. Monesti päivässä käyn kurkkimassa kannen alle... ja kehun ääneen ensimmäiset itäjät!

Ps. Ekat maistiaiset saa jo sormenpäistä, kun taas unohdin kertakäyttöhanskat siementen käsittelyssä. No, kunhan en silmiä hiero...




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti